Kako mogu da ne vide ono sto je ocigledno…. Mogu da zazmure, namerno, kao ja…
I šta je to uopšte uspeh?
Kada bi neko posmatrao moj život sa strane, sigurna sam da bi rekao: «ona je uspela»... izgleda da sam ja jedina koja to ne vidi....ipak....
Završila sam fakultet, odselila se od roditelja, živela sama, zaradjujući tako što sam radila posao koji ne samo da ja volim, nego je privlačan za mnoge, onda se udala, rodila muško i žensko dete, hvala Bogu, oboje do sada zdravi, prilično stabilan brak, muž koji ne izbegava kućne i porodične obaveze, nedavno smogli snage i bez ičije pomoći (ako se ne računa pozajmica od par hiljada evra) sami ušli u stambeni kredit i kupili vrlo pristojan stan....Vitalni smo, zdravi, finansijski tanki, ali znamo da je to faza i da će proći kad vratimo dug.... zar to nisu sve neki pokazatelji uspeha?
Kad potonem, onda sebi opet ispričam tu priču, ne bih li se «podsetila starih uspeha», što reče Og Mandino, ali....
Vreme ide, nema više onog adrenalina koji me je držao dok sam otkrivala posao, upoznavala muža, podizala decu, kupovala stan... sve je ušlo u neku kolotečinu, «životinjarim», čekajući da se nešto promeni sa mnom, poslom, ... ne znam ni ja čim... u medjuvremenu, gledan kako deca «odbjaju saradnju» i od nekad vesele porodice, postajemo turobni, zatvoreni svako u svoj ćošak... sa mužem se više trudim da ne komuniciram, nego da komuniciram, jer sam umorna od njegovih teških misli i odgovora... kad ga čovek nešto pita, mora da prodje večnost dok se pojavi slutnja šta bi mogao biti odgovor, a sam odgovor uglavnom nikad i ne dodje.... drugarice, one koje su još preostale, mada mislim da zapravo nema ni jedna, progovore sa mnom po koju, ali ni ja se ne trudim da ih sretnem...dok sam bila u mojim akcijama, osipale su se lagano, uglavnom nezainteresovane za ono što mi se dogadja, jer to tada nije bio njihov svet (uglavnom su ostale neudate, bez dece, žive sa roditeljima, a one druge, prikpuljene kasnije u životu, ili imaju sasvim različitu polaznu osnovu, ili različite ciljeve)....nekad sam mislila da je uzrok moj muž, uglavnom neprijatan prema gostima, ali sad verujem da sam najviše sama tome doprinela.... umorila se od drugarstva u kojem one dele sa mnom svoje mukie, a kad ja progovrim, moraju da idu... najbliži iz one primarne porodice....dok sam ih «vodala» po bolnicama, ustanovama, završavala njihove obaveze i finansijski pomagala, bila sam tu...kad je meni trebalo pozajmiti pare za stan, jedva sam našla, i to ne kod njih...sad se trudim da izbegnem porodične skupove: ono oko čega se trude da se posvadjaju, daleko je iza mene....
Uspeh? Ne osećam da sam uspela, ili bar ne dovoljno. U akciji sam da promenim posao... i tek u tom traganju, shvatam da sam veći deo života provela trudeći se da me drugi shvate i prihvate, a sad ostala i sama i neshvaćena. Da sam vrlo često, potpuno svesno, žrtvovala sebe zarad onog što sam postavila sebi kao «viši» cilj, da sad kad hoću da prestanem s tim, i konačno počnem da živim svoj život, ja i ne znam šta je to...