Welcome
Welcome to <strong>Akademija uspeha</strong>.

You are currently viewing our boards as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, and access many other special features. Registration is fast, simple, and absolutely free, so please, <a href="/profile.php?mode=register">join our community today</a>!

zasto su neki ljudi uspesniji od drugih?

zasto su neki ljudi uspesniji od drugih?

Postby jeja on Thu Apr 26, 2007 6:38 pm

da li je to samo igranje po pravilima zivotnim, ili ima tu jos nesto?

kakav je profil uspesnog coveka?

sta mislite, sta znate?
jeja

Postby Annabella on Thu Apr 26, 2007 9:48 pm

Stvarno mislim da ne postoji neki opsti profil uspesnog coveka. Neke stvari pale kod jedne osobe, ali ne i kod druge. Neko se smatra uspesnim ako ima decu, porodicu i kucu, neko ako ima dobar posao i platu, neko treci misli da je uspeh nesto trece…
Poenta je da znas sta TI licno smatras uspehom i da vozis tu pricu.
Annabella
Site Admin

Postby jeja on Thu Apr 26, 2007 11:04 pm

au, ja sam ubedjena da postoji..

makar kao obrazac ponasanja, bez obzira na to sto smatras uspehom..

jer svi zadovoljni sobom, srecjni, uspesni (ma u kom polju) ljudi koje sam do sada upoznala imaju jaako slican vajb..
te kontam da imaju i slicne obrazce ponasanja, aka slican profil..
jeja

Postby nesazmaj on Fri Apr 27, 2007 8:32 am

Postoje srećni i uspešni ljudi. Uspešni u svim ključnim oblastima života. Oni su u manjini. To su oni retki koji nisu dozvolili da se njihov život svrsta u statistiku ljudskih neuspeha. Iz takvih statistika nisu hteli da izvlače zaključke o životu i da iz toga stvaraju svoj doživljaj sveta. Čak i da postoji samo jedan, on je dokaz da je to moguće. Ostali se, jednostavno, nisu dovoljno potrudili ili nisu imali dovoljno sreće. U najvećem broju slučajeva, ljudi se nisu dovoljno potrudili da urade sve ono što je potrebno da bi bili uspešni. Možda nisu znali, ali se nisu dovoljno potrudili da saznaju. Možda nisu hteli...Uspešnih ljudi je malo. Većina je neuspešna. Postoji bitna razlika u onome što rade uspešni i neuspešni, i ta razlike u onome što rade je uzrok posledice-njihovog uspeha u životu. Birajući ponašanje, ono što mislimo, osećamo i radimo, biramo i posledicu-uspeh ili neuspeh u životu. (životni zakon) Svi mi neprekidno biramo. Svaki dan po ceo dan. Naš život je rezultat svih naših izbora.
Ljudi se bitno razlikuju po tome šta smatraju važnim životnim ciljevima i vrednostima. Razlikuju se po načinima na koje postavljaju ciljeve i po načinima na koje ih realizuju. Ima onih koji smatraju da su vrednosti relativne. Svako vreme i svako društvo nosi neke svoje vrednosti. Ima i onih koji veruju da različite ljude mogu da ispunjavaju različite stvari, da iz toga mogu da proizilaze različite vrednosti, ciljevi i načini dolaženja do ciljeva. Ja u tou to ne verujem. Postoji šarenilo u ciljevima kojima ljudi teže, u vrednostima koje imaju, u načinima koje koriste da bi ostvarili sebe, ali to je samo spoljašnja slika. Bazično, u svojim osnovnim potrebama, u onome što se zove ljudska priroda, ljudi se veoma malo, ili nimalo, ne razlikuju. Naravno, znamo da čovek može da izvitoperi svoju prirodu, da poveruje u vrednosti koje nisu njegove (vrednosti utkane u ljudsku prirodu), da odredi sebi ciljeve koje će ga odvesti dalje od sebe (a možda bliže nekom modelu koji usvoji kroz vaspitanje). Ali, malo je verovatno da će, ako ne sledi svoje bazične vrednosti i ciljeve doći do takve vrste uspeha koja će ga ispuniti tako da može bez rezerve da kaže “ Da, uspeo sam u životu. Ispunjen sam.”
Koje su to bazične vrednosti? Ljudi su napisali tone knjiga pokušavajući da odgovore na ovo pitanje. O tome nam govore religije, filozofi, etičari, ideolozi...i mnogi drugi, pretendujući da znaju odgovor. Da li da im verujemo? Godinama radim sa ljudima. Baveći se psihoanalizom, procesom samootkrivanja u kojem vam ljudi poveravaju svoje najintimnije misli, osećanja, strahove, želje...uverio sam se u to da su ljudi u osnovi isti. Ono što vam pričaju izgleda kao šarenilo ljudske prirode, različitost u idejama o životu, slici sveta, čoveka, ljudske prirode, različitost u idealima, vrednostima, ciljevima...Međutim, kada dobro pretresu po sopstvenom životu, emocijama, potrebama, stavovima, nesvesnom, idealima, vrednostima...svi, nekako, dođu na isto.(ako ne odustanu od samoistraživanja pre toga). U početku šarenilo, na kraju veoma slična priča.
nesazmaj

Postby nesazmaj on Fri Apr 27, 2007 8:36 am

Evo šta ja vidim kao model uspeha, ono što imaju uspešni:

-Poznavanje pravila životne igre i pridržavanje životnih zakona (znanje o tome kako funkcioniše život, odnosi među ljudima, ljudska priroda, društvo, sistem u kojem želimo da uspemo)
-Poznavanje sebe, vlastitih moći i nedostataka. Spremnost da se razvijamo i otklonimo nedostatke. (Ono što ne vidimo ne možemo ni promeniti. Priznavanje sopstvenih nedostatak nužno je da bismo uopšte usmerili sebe na to da ih prevaziđemo. Prepoznavanje vlastitih sposobnosti nužno je da bismo te sposobnosti adekvatno usmerili i iskoristili za uspeh)
-Prepoznavanje svojih suštinskih želja. (Svako je stvoren za nešto, u nečemu je najbolji, ime neku svoju misiju, svrhu postojanja. Ako čovek promaši sopstvenu suštinu, ako ne ostvari svoje suštinske želje, ne može doseći uspeh u životu, ako je uspeh mera ostvarenosti, zadovoljstva i osećanja ispunjenosti.)
-Prioriteti-sposobnost da se uoče prioriteti i rešavaju po hijerarhiji.
-Vizija-jasno viđenje cilja-Postavljanje ciljeva,
-Strategija-planiranje, razvoj efikasnih životnih strategija.
-Upravljanje sobom. Posedovanje i učenje veština samoregulacije, vladanja sobom.
-Motivacija i disciplina. Strast.
-Krug podrške-ljudi koji nas podržavaju i koje mi podržavamo. Vera u sebe i druge ljude. Samopoštovanje i poštovanje drugih.
-Zdravlje
-Istina. Odbacivanje svih samoobmanjivanja. Etika
-Odgovornost-spremnost da se odgovori zahtevima situacije, fleksibilnost.
-Hrabrost-spremnost da se sučimo sa rizicima, da se istupi iz zone sigurnosti i proba nešto novo.
-Ljubav. Sposobnost da se voli-daje i prima ljubav. Sposobnost da se voRali ono što se radi.
-Rad
nesazmaj

Postby speculatrice on Tue May 15, 2007 8:59 pm

au
ova akedimija uspeha
sve sami filozofi :) ...a medju filozofima nema mnogo uspesnih (bar za zivota)
uspesan=sretjan=ispunjen=zadovoljan=slobodan=svoj
speculatrice

Postby dragana on Wed May 16, 2007 9:13 am

Kakva filozofija?! Cista matematika!
Saberi sve navedene karakteristike u postu iznad tvog i ako ne dobijes
uspesnu osobu ja povlacim rec!
Empirija je dala jednacinu uspeha,ne spekulacija :)
dragana

Postby speculatrice on Wed May 16, 2007 9:50 pm

ok
ako je matematika put do uspeha..hm..
:)
speculatrice

Return to Karijera i finansije