Welcome
Welcome to <strong>Akademija uspeha</strong>.

You are currently viewing our boards as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, and access many other special features. Registration is fast, simple, and absolutely free, so please, <a href="/profile.php?mode=register">join our community today</a>!

Muška i ženska prijateljstva

Muška i ženska prijateljstva

Postby dragana on Wed Apr 25, 2007 1:39 pm

Čija prijateljstva su čvršća? Muška ili ženska?
Doktor Tampubolon koji radi u školi socijalnih nauka kaže: Izgleda da je prijateljstvo među ženama fundamentalno drugačije od prijateljstva među mučkarcima. Mnogo je dublje i moralnije: tu se radi o samoj vezi, a ne o onome što se iz nje može dobiti. Žene se trude da budu tu za svoje prijatelje u dobru i zlu, uključujući i geografska i socijalna preseljenja. Ženski pogled na prijateljstvo je povezan sa time kako one izražavaju sebe i svoj identitet.
Muškarci su, s druge strane, mnogo nepouzdaniji u svojim vezama, i izgleda, više zainteresovani za ono što iz te veze mogu dobiti.
dragana

Postby Annabella on Wed Apr 25, 2007 11:01 pm

Zene su naucene da pricaju. Muskarci da se takmice.
Pomislite samo, jos dok je covek ziveo u pecinama, muskarci su isli u lov i komunicirali, pre svega neverbalno. A zene, posto bi zavrslie da okopavanjem baste, pobrinule se za decu, preostajalo im je da sednu oko vatre i sta? pricaju! Ili da ogovaraju. Ali bile su upucene na taj verbalni momenat.
Nije nista cudno to sto muskarci sada u prijateljstvu traze lovinu (korist), a zene dubinu (ogovaranje ? :P )
Ma kako blesavo zvucalo, ima necega u tome… Nije potpuno besmisleno, zar ne?
Annabella
Site Admin

Postby nesazmaj on Wed Apr 25, 2007 11:35 pm

Pitanje je šta definišemo kao "korist". Ako je muškarcima više stalo do statusa ili moći ili dokazivanja svojih sposobnosti, onda mogu to da traže kroz "pomoć prijatelja". Ako je ženama potrebnija emotivna podrška, razumevanje, sigurnost koje im prijateljstvo pruža...to će tražiti od prijateljica. I jedni i drugi izvlače neku korist iz prijateljstava. Prijatelj i treba da bude koristan, zar ne? Ili da formulišem ovako, da li su ženama prijatelji beskorisni? Ako su korisni, onda to znači da od prijatelja i žene dobijaju neku korist. Pod rečju korist obično podrazumevamo neku materijalnu korist, ili pomoć u ostvarivanju nekih socijalnih ciljeva. Čovek nikada ništa ne radi ako od toga nema neku korist-emotivnu ili materijalnu. Emotivna korist je vrednija, pa je to možda razlog što oni koji iz prijateljstva dobijaju emotivnu korist održavaju stabilnija prijateljstva.
nesazmaj

Postby jeja on Thu Apr 26, 2007 6:33 pm

a koji muskarci? koje zene?

imam poprilican broj i jednih i drugih u zivotu, i svi idu pod jedno veliko "prijatelji".. vise je dubina odnosa ono po cemu se razlikuju..

slazem se sa neshom da to jeste pitanje koristi..naravno da jeste! mada korist kao termin mozda malo ruzno zvuci, though..

beskrajno volim da sam s prijateljima jer se sa njima osecjam dobro, i sigurno.. i razumeto :) a to mi beskrajno mnogo znaci..

a sa onima najblizima, bili muski ili zenski, uglavnom su odnosi isto duboki i isto snazni, teme su razne za pricu, doduse.. ali i stvari koje radimo zajedno se mogu strpati u isti kos.

i nikako ne bih mogla da uporedjujem "chvrstinu" odnosa sa muskim odnosno zenskim prijateljima..
jeja

Postby Annabella on Thu Apr 26, 2007 9:50 pm

jeja wrote:i nikako ne bih mogla da uporedjujem "chvrstinu" odnosa sa muskim odnosno zenskim prijateljima..

Cvrstina prijateljstva sa zenama, na mom primeru, misljah da je onolika. I onda se ispostavi svasta nesto.
A cvrstinu prijateljstva sa muskim prijateljima sam opisivala kao krajnje labavu. A onda je opet ispalo svasta, ali se ovo prijateljstvo ucvrstilo…
Tako da nisam bas pametna sta da kazem…
Izuzetak potvrdjuje pravilo? Tja, nesto mi se ne dopada to.
Ipak, mislim da, bar oni muskarci koje poznajem, nemaju cvrsta prijateljstva, intimna, duboka i sve to, sa osobama istog pola. Ma kog sexualnog opredeljenja bili.
Dok je sa zenama sasvim obrnuto. Svaka zena koju znam (ukljucujuci i mene) ima neku zenu kojoj moze da se jada i hvali.
Svet je saren. Prijateljstva takodje. O interesovanjima i raznim koristina da ne govorim…
Rekla bih ipak : pravilo je da pravila nema.
Annabella
Site Admin

Return to Ljubav,brak,odnosi...