U poslednje vreme veliki broj roditelja dovodi kod mene svoje tinejdžere i adolescente jer su zabrinuti što su im deca lenja i inertna. Roditelji se žale kako prespavaju dan, onda se zakače za TV ili internet, i vreme im prolazi u blejanju. To su uglevnom pametni i sposobni mladi ljudi koji ne razvijaju svoje potencijale. Ne pale se ni na šta dovoljno da bi se tome posvetili, uložili energiju i vreme, naučili nešto, stekli neku veštinu koja bi im bila korisna u životu. Roditelji su zbog toga zabrinuti. Imaju utisak da su i njihova deca nezadovoljna, i da se čak i ne zabavljaju u tom blejanju već da se "smaraju".
Šta vi mislite o tome? Zašto pametni i sposobni mladi ljudi nemaju motiv da se u nešto ulažu, da se na nešto "lože", da uče, da se razvijaju...zašto "bleje", zašto su lenji?
Pokušavam da se setim sebe u tim godinama. Ja sam se tada ložio na muziku i devojke. Skidao sam hitove omiljenih grupam do besvesti i tražio svaku priliku da se nađem u nekom interesantnom društvu gde ima "dobrih riba". Nisam baš bio vredan đak jer mi je škola bila davež, ali sam bio posvećen onome što je mene interesovalo i bio mi je "kratak dan" da uradim ono što sam zamislio. Da li su se vremena toliko promenila, da li mladi ljudi ne vide nagradu koja sledi ako se čovek od srca uloži u nešto, neku svoju strast, ljubav...Sećam se da se većina mojih vršnjaka ložila na nešto. Dobro, bilo je i tada smorenih blejača, ali su oni bili izuzeci. Čini mi se da su danas izuzeci oni koji se posvećuju nečemu. Ili sam ja smorni matorac koji idealizuje svoju mladost? Kaka vi vidite stvari?