by nesazmaj on Wed May 02, 2007 11:47 pm
Ja se divim sebi zbog toga što još uvek mogu da se nekome divim. A evo još jedne priče o čoveku kojem se divim:
Priča o Miletu “Fosni” i “Šabačkoj matematici”
Od Mileta zvanog “Fosna”(predpostavljate već da je Mile zidar) naučio sam šta je “Šabačka matematika” i to mi je dalo ideju za razvijanje psihološke matematike i emotivnog računovodstva. Mile Fosna je čovek koji je završio osnovnu školu i kao običan zidar otišao u svet “trbuhom za kruhom”. Sada je vlasnih jedne od većih građevinarskih firmi u Pragu. Međutim, nije mene Mile oduševio zbog svog poslovnog uspeha, već zato što živi jedan srećan i ispunjen život, okružen brojnom porodicom, decom i unucima, ženom koju voli...Mile je jedna od retkih osoba koje poznajem koja stvarno “živi kao čovek”. Prijatno je biti gost u njegovoj kući. Oseća se u vazduhu dobar život, radost, opuštenost, entuzujazam...Prosto, “da mu čovek pozavidi”.
-“Dobro, bre Mile,”, upitao sam ga u jednom trenutku kada sam osetio kako mu se divim, “u čemu je tajna tvog uspeha? Kako si uspeo sve to, a došao si kao golja, bez škole, bez ikoga svoga...?”
-”Pa, bato, sve uz pomoć Šabačke matematike!” (Mile je rodom iz Šapca)
-”Kakva ti je to, života ti, Šabačka matematika!?”
-” Pa, vidi bato, vi kad računate uz pomoć obične matematike počnete od početka papira, pa na kraju izračunate rezultat. U mojoj matematici ja počnem od kraja.”
-”Kako bre, Mile, od kraja!?”
-”Ja podvučem crtu na kraju papira, i tu napišem “meni treba da ostane ovoliko” , pa onda računam na gore, šta mi sve treba da bi mi ostalo toliko koliko sam planirao. I to ja ne računam tako samo u poslu, već u svemu što radim. U ljubavi, u braku, sa decom, sa prijateljima...”
-”Kako možeš u ljubavi da koristiš Šabačku matematiku!?”
-”Pa lepo. Ja napišem kako hoću da se osećam, a uvek hoću da se osećam kao čovek. Onda idem na gore, i napišem šta treba da radim, a šta da ne radim da mi tako i bude. Čim osetim da se ne osećam kao čovek zbog nečega što radim, ili ne radim, ja odmah menjam. Ne radim ništa što mi ne daje taj rezultat. To ti je Šabačka matematika. Prosto k´o pasulj, i uvek pali, samo ako stalno tako računaš.”
“Au, bre Mile, pa ti si bolji psiholog od mene!”, rekao sam k´o iz topa, iskreno, i odlučio da “kupim znanje” od Mileta. Treba učiti od onih koji znaju. Miletovi životni rezultati, njegov “bilans stanja” i “bilans uspeha”, kako bi rekle knjigovođe, pokazivali su da ona zna kako se život živi. Od tada koristim “Šabačku matematiku” i u svom životu, i moram reći da mi je život mnogo bolji. Pokušavam da i druge naučim tome.