Welcome
Welcome to <strong>Akademija uspeha</strong>.

You are currently viewing our boards as a guest, which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community, you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content, and access many other special features. Registration is fast, simple, and absolutely free, so please, <a href="/profile.php?mode=register">join our community today</a>!

Da li je u pitanju depresija?

Da li je u pitanju depresija?

Postby sara on Wed May 16, 2007 6:56 pm

Da li biste mogli da mi kazete kako da znam da li mi je prijateljica u depresiji?
U poslednje vreme je stalno tuzna, cesto place i bez nekog jasnog povoda. Pogadjaju je neke sitnice koje drugi ljudi kazu o njoj i ako joj to ranije ne bi predstavljalo problem. Pri svakom pokusaju da razgovaram sa njom, odbija razgovor i tvrdi da je to samo losa faza koja ce proci.
sara

Postby dragana on Tue Jun 05, 2007 4:22 pm

Sve sto ste naveli spada u pokazatelje depresije. Pored toga, depresivne osobe najcesce imaju i oslabljen apetit, teskoce u razmisljanju i koncentraciji, poremecen san i ceste misli o smrti i samoubistvu.
Trebalo bi da ostanete istrajni u pokusajima da razgovarate sa njom i vidite da li su prisutni i ostali simptomi. Njeno insistiranje na tome da nije u depresiji je takodje ocekivano jer depresivne osobe cesto ne shvataju da imaju ozbiljan i ugrozavajuci emocionalni poremecaj i mogu biti obeshrabrene da traze tretman zbog osecanja stida.
Zbog toga se pripremite na dalja odbijanja i ukoliko se pokaze da je prisutno vise simptoma trebalo bi je savetovati da se obrati strucnjaku..
dragana

Postby nesazmaj on Thu Jun 14, 2007 3:49 pm

Nije baš ni mnogo bitno da li se stanje vaše prijateljice može nazvati depresijom. Ona je, u svakom slučaju, tužna zbog nečega i nešto je uzdrmalo njenu stabilnosti i samopouzdanje. Ne treba se plašiti takvih stanja kod ljudi, i odmah sumnjati da je to nekakva bolest...Mnogo je važnije da joj pokažete da je prihvatate, da ste uz nju i da pokušate da joj pomognete da izrazi ono što je muči. Ne treba da insistirate na tome da vam sve kaže. Možete joj reći da vam je veoma stalo do nje i da vas boli kada je vidite tako tužnu...da ste tu za nju i da biste jako voleli da joj pomognete da se oseća bolje.
nesazmaj

Postby sara on Sat Jun 16, 2007 8:23 am

Hvala vam na savetima, ali u medjuvremenu su se stvari promenile i sada sam u novoj dilemi. Pre nekih desetak dana naglo se oraspolozila, shvatila da je zivot lep, bar tako kaze. Od tada je jako aktivna i stalno se smeje (ponekad cini mi se i bez razloga). Ipak, to nikako ne deluje prirodno. Dok prica o sebi i svom zivotu ( koji je sada savrsen,kaze) kao da nikoga ne cuje. Jos uvek nisam uspela da normalno sednem sa njom i porazgovaram o svemu jer je stalno u zurbi.. Da li je ovo manicna faza? Da li joj uopste treba nesto reci ili je pustiti da ‘uziva’? Sada stvarno ne znam sta da radim!
sara

Postby nesazmaj on Sat Jun 16, 2007 8:45 am

Ljudi se često brane od depresivnih raspoloženja tako što uđu u stanje "udri brigu na veselje". Iz takvih stanja može opet doći do padova jer "ko visoko leti nisko pada"...Meutim, da bismo nešto nazvali depresivnom i maničnom fazom, a osobi dali "dijagnozu" da je manično depresivna potrebno je da se takva stanja smenjuju duži period vremena, da oscilacije budu većeg intenziteta, i da se vidi da je to jedan ustaljeni obrazac ponašanja. Inače, svaki čovek ima ponekada takve smene raspoloženja. Iz nekog razloga upadne u "bedak", pa se posle toga spontano "leči" nekim preteranim "optimizmom". Ako je to nešto što se vašoj prijateljici dešava sada, a nije njen tipičan obrazac ponašanja, onda možemo govoriti o nekoj životnoj krizi iz koje bi, posle nekog vremena, trebalo da izađe i da smanji svoje oscilacije raspoloženja. Ako potraje, bilo bi dobro da se obrati nekome za stručnu pomoć
nesazmaj

Return to Depresija